al 17063 handtekeningen

Stichting Filmonderzoek evalueert audiodescriptie

Stichting Filmonderzoek heeft geëvalueerd hoe het aanbod van audiodescriptie zich het afgelopen jaar heeft ontwikkeld. Wat blijkt? Hoewel de implementatie van audiodescriptie goed op gang is gekomen, was toch nog 41 procent van door het Nederlands Filmfonds gefinancierde films niet voorzien van audiodescriptie.

Gelukkig gaan nieuwe financieringsvoorwaarden daar verandering in brengen. Nu het Filmfonds audiodescriptie verplicht heeft gesteld voor alle bioscoopfilms en documentaires die na 1 januari 2016 een bijdrage van het fonds hebben ontvangen, is de verwachting dat over een jaar alle door het Nederlands Filmfonds gefinancierde films toegankelijk zullen zijn voor mensen met een visuele beperking.

In het Nederlands nagesynchroniseerde films hebben helaas nog geen audiodescriptie gekregen. Omdat het gaat om buitenlandse jeugdfilms, is dit vooral heel erg jammer voor alle kinderen met een visuele beperking.

De evaluatie is uitgevoerd in opdracht van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. De focus lag op films die in de bioscoop of het filmtheater zijn uitgebracht.

Al 17063 mensen
tekenden de petitie

teken ook voor meer audiodescriptie:

We kunnen alle steun gebruiken!

Deel deze pagina met zoveel mogelijk mensen