4 augustus 2021

Een Zuiderse plant in een Nederlandse tuin

Nederland kent overwegend milde winters, daardoor kunt u ook direct in de tuin winterharde tropische planten kiezen. De agave is eigenlijk een woestijnplant die maar zeer matig moet worden bewaterd. In zowel zomer- als winterkwartieren mag de kluit echter nooit helemaal uitdrogen. Het water kan het beste worden bijgevuld als het aardoppervlak is opgedroogd – bij voorkeur met regenwater of kalkarm kraanwater.

Diverse soorten : gestreept, bolvormig, vezelig

Botanisch behoort de agave tot de aspergefamilie. De bloemstengel, die ontstaat uit de bladrozet, doet denken aan de asperges als deze uit de grond ontspruit. De langlevende planten zullen maar één keer in hun leven bloeien. Het geslacht omvat meer dan 200 soorten. In dit land zijn de Amerikaanse soorten populair voor binnen en buiten en de blauwe agave, gekend omdat dit in hun thuisland wordt het verwerkt tot tequila.

De draaddragende soort is kleingroeiende met korte, brede bladeren in een compacte komvormige rozet. Het is een van de meest winterharde soorten. Wil je je niet aan scherpe doornen prikken, kies dan voor de drakenboom met zijn bijzonder zachte bladeren en bladuiteinden.

Kies de juiste locatie voor de plant

Een beschermde locatie is belangrijk, bijvoorbeeld tegen een huismuur. Deze geeft ‘s nachts warmte af en beschermt de plant tegen overmatige vorst. Deze plaats mag niet te vochtig zijn omdat de agave gevoelig is voor wateroverlast. Planten in het open bed van de tuin hebben extra winterbescherming nodig in de eerste jaren nadat ze zijn blootgesteld. Kreupelhout of een vlies wordt aanbevolen. Dit weert een te sterke vorst af. Als je in het voorjaar weer naar buiten gaat, went de plant maar langzaam weer aan het licht. Daarom moet het eerst tijdelijk worden opgeslagen – bij voorkeur op een gedeeltelijk schaduwrijke plaats. Als de plant echter groot wordt, kan transport in de loop van de jaren een probleem worden.