18 mei 2021

Hoe kies je de juiste kleur verf?

Kleur is een belangrijk onderdeel van je interieur. Het geeft een woonruimte sfeer én je kunt dit leuk combineren met meubels en accessoires. Ben jij van plan om binnenkort muren te gaan verven? Dan zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De kleur uitkiezen vergt namelijk enige inspanning. Zo kan een kleur op een staafje heel anders zijn, dan wanneer je deze daadwerkelijk op de muur hebt zitten. Daarom geven wij je graag tips voor het kiezen van de juiste kleur verf!

Kleur die je niet snel zat wordt

Hoe leuk het ook is om meteen te kiezen voor een felle kleur, deze zul je waarschijnlijk snel zat worden. Kies daarom voor een iets neutralere kleur die niet snel zal gaan vervelen. Je kunt alsnog felle kleuren gebruiken voor meubels en accessoires.

Combinatie met de rest van je interieur

Hiernaast is het goed om na te gaan hoe de kleur van de muur past bij de rest van je interieur, zoals bijvoorbeeld je vloer. Heb je bijvoorbeeld een donkere vloer? Dan is het mooi om een contrast te hebben met de muur. Kies dan bijvoorbeeld voor een hagelwitte muur, zoals met de verfkleur RAL 9016. Of ga voor een warme natuurtint. De kleur die je uiteindelijk kiest is natuurlijk afhankelijk van je eigen smaak.

Kleur testen

Voordat je dadelijk een pot verf open trekt en blijkt dat je de kleur helemaal niet mooi vindt, is het goed om eerst de kleur te testen. Zoals we net al zeiden is het best lastig om te bepalen welke kleur je wilt via staafjes of kleurenwaaiers. Tegenwoordig kun je in plaats daarvan ook kleine verfmonsters halen, waarmee je een klein stukje op de muur kunt verven. Zo zie je hoe de kleur in het echt is en of het past bij jouw interieur.