27 september 2021

Hoe staat het met jouw gehoor?

Gehoorverlies kan zomaar toenemen wanneer we ouder worden. Het is dan ook slim om zo om te zoveel tijd te controleren wat de staat is van je gehoor. In deze blog lees je hoe je dit kunt doen.

Zo test je jouw gehoor

Het beste is natuurlijk om je gehoor te laten testen bij een specialist. De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest en deze kun je doen via een huisarts of bij een audicien. Je krijgt dan verschillende piepjes te horen en je moet dan aangeven of je ze wel of niet kunt horen door op een knop te drukken. Je kunt hier meestal vrijblijvend een afspraak voor maken. Er zijn echter ook verschillende manieren om zelf je gehoor te testen. Nu we met zijn allen wat meer thuis moeten blijven, is het ook wel handig dat je dit thuis kunt doen.

Om te beginnen zijn er diverse testjes te doen op internet die vaststellen hoe je gehoor is bij omgevingsgeluiden. Zo kun je testen doen waarbij een ruis hoort en daar doorheen verschillende woorden hoort. Er word je daarna gevraagd wat je hiervan hebt verstaan. Op basis hiervan kan er dan vastgesteld worden of je nog goed hoort.

Je kunt ook een gehoortest doen via de telefoon. Je belt hiervoor een speciaal nummer doet dan een soortgelijke test. Het is dan wel van belang dat je in een stille en rustige omgeving zit. Ook ben je hierbij afhankelijk van je eigen koptelefoon, dus het is nog niet hetzelfde als een echte gehoortest.

Voorkom gehoorschade

Je kunt een kwalitatief gehoorapparaat kopen als dat nodig is, dat past bij de staat van jouw gehoor. Tegenwoordig zijn er allerlei comfortabele modellen beschikbaar. Het is echter ook van belang om sowieso verdere gehoorschade te voorkomen. Zo kun je letten op de volgende dingen; wanneer je naar muziek luistert op je telefoon, zet dan een volume begrenzer aan. Dit kun je aanpassen bij de geluidsinstellingen van je telefoon zelf. Hierbij voorkom je dat je ongemerkt je volume steeds harder zet.

Ook kun je beter een koptelefoon gebruiken die je oren goed afsluiten en omgevingsgeluiden dus wegneemt, een zogeheten ‘noise-cancelling’ koptelefoon. Naast dat dit fijner is voor je oren, geeft het je ook meer rust.  En wanneer je nou in situaties bent waarbij je zelf niets aan het geluid kunt doen, bijvoorbeeld bij drukke omgevingen of bij feesten, zorg dan dat je je oren extra beschermt door oordopjes in te doen. Het ziet er misschien een beetje stom uit, maar je oren zijn er zeker blij mee!