28 oktober 2021
muffe geur uit caravan

Verhelpen van een muffe geur uit caravan

Hangt er een muffe geur in je caravan? Niet fijn daar wil je zo snel mogelijk van af. In veel gevallen wordt de muffe geur pas ontdekt als men de caravan uit de winterstalling haalt. Maar hoe kan je het voorkomen en hoe kom je er weer zo snel mogelijk van af.

Een onverwarmde stalling en onvoldoende ventilatie

Die muffe geur uit caravan kan ontstaan als je de caravan in de wintermaanden in een onverwarmde stalling neerzet in combinatie met het feit dat alles bij de caravan dicht zit. De muffe geur is niets anders dan een vochtprobleem in de caravan. Omdat je niks open kan zetten is er onvoldoende ventilatie als er geen verwarming is in de stalling krijg je op den duur een vochtprobleem en in het ergste geval zelf last van schimmelvorming.

muffe geur uit caravan

Een hygrometer aanschaffen

Wat je als eerste kan doen is een hygrometer aanschaffen. Hiermee kan je regelmatig de vochtigheidsgraad meten. Dan weet je precies hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld als je caravan in de winterstalling staat. Geeft de hygrometer aan dat de luchtvochtigheid best hoog is dan kan je hier direct op anticiperen dat voorkomt een muffe geur in je caravan. Door bijvoorbeeld even de deur en de ramen open te zetten zodat je toch even een beetje kan ventileren.

Een luchtontvochtiger in de caravan zetten

Die muffe geur uit de caravan komt van te vochtige lucht. Je kan dit voorkomen door een luchtontvochtiger in de caravan te plaatsen. Deze zuigt al het vocht op (net als een vochtvreter). Hiermee voorkom je een muffe geur.

De kitnaden goed controleren voor dat de caravan in de stalling gaat

Je moet voorkomen dat er te veel vocht de caravan binnendringt. Daarom is het belangrijk om de kitnaden ook wat extra aandacht te geven. Zijn deze al behoorlijk afgebrokkeld met de tijd dan kan het vocht ook daardoor naar binnendringen. Voor dat je de caravan naar de winterstalling brengt is het verstandig om alle kitnaden even goed na te lopen en waar nodig even een nieuw kitnaadje aan te brengen.

Kattenbakkorrels in de caravan

Wat ook helpt tegen vocht en een muffe geur in caravan is een paar bakjes met kattenbakkorrels neer zetten. Deze werken als een soort vochtvreter en voorkomen dat je caravan muf gaat ruiken.